Eğitmen Olma Yolculuğu
Dr. Umut Ahmet Tarakcı2023-02-22T15:11:58+03:00Otuzlu yaşların başında hayatımın mesleğinin “eğitmenlik” olduğunu anladım. Bu yazı, aynı anlayışta olan kişiler için yazılmıştır. Duygusal değil, teknik bir yazıdır. Özellikle hem koçluk yapıp hem de eğitmen olmak isteyenler içindir.
Kurucu ortağı olduğum için House of Human’ın eğitmenliğe bakış açısı hakkında da bir fikir vermesi amaçlanmıştır. Eğitmen olma yolculuğuna çıkanlar; yolunuz bir gün House of Human ile kesişirse, bizim oluşturmaya çalıştığımız anlayışın ip uçları aşağıdadır.
Eğitmen olmak isteyenlerin eğitimcinin eğitimi, beden dili, drama, diksiyon ve hikaye anlatıcılığı gibi eğitimlerini almış olması, eğitim dizaynı hakkında tecrübesi olması beklenir. Bunlar başlangıçta hazırladığınız bavulun malzemeleridir. Sonra beş durak ile tarif edebileceğimiz bir yolculuk başlar…
Eğitmenliğin Beş Durağı
Başarı Durağı : Eğitmenliğin ilk durağıdır. Bu duraktaki eğitmen konusu hakkında derinlemesine okumuş; benzerlerinden bilgisi ile farklılaşmıştır. Kendini başarılı hisseder. Kendinden emindir. İyi olduğu konuyu, iyi bir şekilde aktarabilir.
Uygulama Durağı : Anlattığı şeyleri hayatında da uygulayabilen eğitmendir. Yani dinleme anlatıyorsa dinlemeyi başarabilen; girişim anlatıyorsa girişimci olmuş eğitmendir. Anlattığını uygulamıyorsa, birinci durağa geri döner.
Esneklik Durağı: Bir eğitim esnasında, katılımcının ihtiyacını anlayıp, eğitim akışını, örnekleri değiştirebilecek kadar açık görüşlü, esnek ve bilgili olan eğitmendir. Birden fazla konuda “iyi” olmayı gerektirir.
Kapsayıcılık Durağı : bir kurumun ihtiyacını arama, çalıştay, fokus grup vb. kullanarak anlayıp, eğitim içeriği oluşturup, uygulayabilen yani bütünleşik bir hizmet sunabilecek eğitmendir. Bol tecrübe ve operasyon yeteneği ister.
Strateji Durağı : Geleceğin eğitimle şekilleneceğine inanan, eğitim stratejisi oluşturabilen, öğrenen organizasyon yaratabilen eğitmendir. Vizyonerlik ve yaratıcılık ister.
House of Human olarak, ilk iki durağı geçmiş eğitmenler ile çalışmayı hedefliyoruz. Çünkü, üçüncü duraktaki eğitmen katılımcıyı memnun eder ve sorunlara bir çözüm sunar. Dördüncü duraktaki eğitmen kurumun ihtiyacını anladığı için “çözüm ortağı” olmamızı sağlar. Beşinci duraktaki eğitmen House of Human’ı da dönüştürür.
Eğitmenin Bulunduğu Durağı Anlamak İçin Somut Göstergeler Vardır:
Başarı durağındaki eğitmen, iddialıdır. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. Öte yandan dersi beğenilmediğinde kızar; geri bildirim alırken zorlanır. Diğer konularda okumaları azdır. Genelikle koçluğunun ilk yıllarındadır.
Uygulama durağındaki eğitmen kendini sürekli geliştirir. Eleştiriye açıktır; öğrenirken, öğretir. Ama henüz tam olarak nerede yer alacağına, hangi konuda “lider” olacağına karar vermemiştir. Diğer yandan koç olarak 500 saati geride bırakmıştır.
Esneklik durağındaki eğitmen, “olma” yolculuğunda iyi bir yere gelmiştir. Kendisini sürece dahil etmeden, muhattabında kalabilecek kadar egosunu terbiye etmiş kişidir. Bu durağa gelmek için okumuş, dönüşmüş, risk almıştır. Koçlara mentorluk yapmaya başlamıştır.
Kapsayıcılık durağındaki eğitmen, hayatına bilimi sokmuştur. Kitap yazmaya başlamıştır. Sosyal sorumluluk projeleri geliştirir. Kurumlar onu ismiyle talep ederler. Koçluk eğitimleri de veriyordur. Freelance çalışınca daha fazla kazanma seviyesine gelmiştir. Koçlara süpervizörlük yapmaya başlamıştır.
Strateji durağındaki eğitmen, birlikte çalışması en kolay eğitmendir. Yurt dışında eğitim verebilir. Kendi adına dizayn ettiği özgün bir içeriğin ulusal önderi olur. Muhtemelen koçluk adına da bir kitap yazıyordur.
Kişisel yolculuğum devam ediyor; şimdilik beşinci durağı tarif edebiliyorum. Siz hangi duraktasınız?
Bu ülkenin iyi insanlarına, bu ülkenin güzel gençlerinin ihtiyacı var. Dünyanın en keyifli, en anlam dolu mesleğini yapmak isteyenleri bu yolculuğa teşvik ve davet ediyorum.
2019 Sloganım :
“Ayda bir gününü, kendi çocuğundan başka bir çocuğa ayırmıyorsan; şikayet etme!”