Süpervizyon ile Süper Koçlar
Günay Özarın Öztürk2023-02-22T15:11:58+03:00Yeni bir disiplini Türkiye’ye nasıl kazandırırsınız?
Önce tarihsel gelişim içinde koçluk durumumuz:
Koçluk 1970’lerde batı ülkeleri iş hayatına giren bir kavram, ancak 30 yıl sonra Türkiye iş dünyası ile buluşabildi. Halbuki Iphone tüm dünya ile aynı gün satışa başlıyor !
Türkiye teknolojiye bu kadar hızlı geçiş yaparken, bilimsel araçlara 30 yıl aralıkla dahil oluyor. Yani ortada kocaman bir sorun var. Teknoloji parayla satın alınabilir ama bilgi ancak emekle öğrenilir. Bilgisi olmadan teknoloji sadece bir tüketim aracıdır. Bilgi ile beraber anlam da gelişir ki sonuçta gelmek istediğimiz yer orası…
Girişi geç ama yayılma hızı yüksek bir koçluk ile karşı karşıyayız. Türkiye’de halihazırda 40’ın üstünde uluslararası standartta eğitim veren koçluk kursu vardır. Ayrıca üniversite sürekli eğitim merkezleri koçluk eğitimi vermektedirler. Bunlardan bir kaçı :Yeditepe, Bahçeşehir, Kadirhas, Uludağ, Yıldız Teknik, Işık, Sabahattin Zaim, Başkent, Beykent Üniversiteleridir.
Durum böyle olunca Türkiye’de birdenbire koç sayısı artmış ve koç enflasyonu yaşanmaya başlamıştır. Maalesef bilimsellik aynı hızda artmamaktadır. Türkiye’de 20.000 inin üzerinde koçluk eğitimi alan varken, YÖK tez merkezinde bulunan, içinde koçluk geçen tez sayısı 42 dir. Koçluk hakkında Türkler’in yazdığı kitap sayısı 40’ın altındadır.
Durum böyle olunca koçluk süpervizyonunu Türkiye’ye getirmek şarttır.
Türkiye’de süpervizyon ne işe yarayacak?
- Kurumlara güvenin azaldığı bu gri ortamda, koçluğunda aynı grilik içinde kaybolmasını engelleyecek. Koça prestij ve referans kazandıracak.
- Koçlun gelişim yolculuğunun, düzenli ve kontrol altında yapıldığının bir göstergesi olacak.
- İş dünyasının en çok aradığı etik ve güvenin, koç ve süpervizörü arasında tartışılmasını, sağlama alınmasını sağlayacak.
- Koçu çıkmazları ve ikilimeleri ile yalnız bırakmayacağı bir üst kuruluş gibi çalışacak.
- Bizim çalışma usulümüz bellidir. Başımızda biri yoksa, işi yavaştan alırız. Süpervizör, başımızdaki kişi olacak; seni, senin için teşvik edecek; Koçtan öte, amirden az.
- Koç, dış gözlemcisini devreye almayı öğrencek. Hatta bir, iki, üç derken 7 farklı gözden kendine bakmaya başlayacak. (7 gözlü model; süpervizyonun T-Grow’u)
- AC’nin uluslarası kalite standardı olarak, AC koç akreditasyonun hayata geçmesini sağlayacak. (AC koç akreditasyon şemasını incelemek için bakınız: http://www.associationforcoaching.com/media/uploads/ac_coach_accreditation_overview.pdf )
- Bizim koçlara yaptığımız gibi, süpervizörde bize kendi ışığımızı yansıtacak. Danışanlarımıza ulaşacak kaliteyi garantileyecek.
Association For Coaching Türkiye (AC in Turkey) olarak, süpervizyon için neler yaptık?
2015 Ekim’inde 300 kişi toplanıp bir söz verdik. Daha iyi koçluk için çalışacak, koçluğu tanıtacak ve geliştirecektik. Geçtiğimiz 1.5 yıl içinde bu sözümüzü tuttuk. (Fotoğraflar ile detaylı açıklamalara bakın lütfen: https://sway.com/IxSEogEGOxCCE85G)
Ancak üye sayımız istediğimiz seviyelere gelmedi. Bunun önemli bir sebebi, koçluk akreditasyon süreçlerinin başlamamasıydı.
O zaman, hadi başlatalım dedik ve AC’nin kapısını çaldık. Bu yolculukta bizim de bir süpervizörümüz olmalıydı. Tabi ki en doğrusu ve bizce en güzeli, AC’nin süpervizyon akreditasyonunda söz sahibi olan Marie Faire ile çalışmaktı.
Marie ile hem esprili hem ciddi; hem esnek, hem tavizsiz bir yol göstericimiz oldu. Marie bu yola baş koymuş koçlara 10 seanslık bir supervizyon hizmeti vermeye başladı. Bu koçlar önce süpervizyon aldılar ki yaşayarak öğrensinler. Koçlar, tüm merak ettiklerini sordular. Hem koçluk hem süpervizyon hakkında masaya hemen hemen her konuyu getirdiler…Birkaçını yazıyorum:
- Süpervizyonun koçluktan farkı nedir?
- Yansıtıcı uygulama (reflective praktice) nedir?
- Koç olmadan supervizör olabilir misin?
- Diğer mesleklerde düpervizyon var mı?
- Hasta birine koçluk nasıl yapılır?
- Koçun kişisel konusu, danışanda çıkarsa ne yapsın?
- Süpervizör, danışan koçunun kitap yazmasına, araç üretmesine yardım eder mi?
- Koçun havası bozulmasın, o hiç hata yapmaz (!)
- Yorulduk koçluktan, ne yapalım?
- Para istemek hala zor geliyor mu, siz ne yapıyorsunuz?
- İngiltere’de süpervizörlüğün durumu ne?
- Özgüveni düşük danışanla çalışmak nasıl olur?
- Koçlukta ne kadar geçmişe gidebiliriz?
- Çiftlere koçluk yaptım, biri alındı. Ne yapacağım?
- Süpervizyonun sınırı ne?
- Time-line bir koçluk aracı mıdır?
- Koçlukta sigortanın amacı ve mecburiyeti nedir?
Bunun gibi daha onlarca soru ve tartışma. Süpervizyon almak 12 ay sürdü.
Bir sonraki adım Süpervizyon eğitimi almaktı. Çözüm gene Marie’den geldi. Hatta bu sefer kendisi Türkiye’ye geldi. Yepyeni bir süreci başlattık. Aşağı yukarı 9 aya yayılacak, 60 saatlik eğitim ve gene 10 saaatlik mentörlük. Bizim üçlü ve dörtlü gruplarda kendi aramızda yapacağımız çalışmalar ve danışan koçlarımıza yapacağımız süpervizörlükler ile birlikte, çok iyi bir okuma ve çalışma listesi… Hedef koçlarımızın süpervizör olma standartlarını yerine getirmeleri.
Şu anda yavaş, yavaş sürecin sonlarına doğru geliyoruz.
Bundan sonra ne olacak?
Öncü grup akreditasyonlarını tamamlayacak ve rüştlerini ispatlayacak.
Süpervizyon anlayışını farklı platformlarda analtamaya başlıyacağız. Mesela, Nisan 21’de İzmir’deyiz.
Süpervizyon hakkında yazacağız. Makale üreteceğiz.Süpervizyon ile ilgili AC Global sayfasında bir blog açacağız. Yazılarımız orada paylaşacağız.
Koçlarımız AC üzerinden Koçluk Akreditsayonuna başvurabilecekler. Bunun için bir süpervizör ile çalışmak isterlerse, AC süpervizörleri arasından seçebicekler. AC Global sayfasında Türkçe olarak bu bilgilere ulaşabilirler.
Türkiye’de bir ilk olarak koçluk süpervizyonu akreditasyonu başlayacak.
Türkiye’de gene bir ilk olarak “Yönetici Koçluğu” akreditasyonu başlayacak.
Süpervizyon kitaplarının Türkçe özetlerini yayınlayacağız. Ve gelecek yıl bir süpervizyon zirvesi yapacağız.
Koçluğun hak ettiği yere gelmesi için bu yolculuğa seni de bekliyoruz…
Kaynaklar:
Süpervizyon ile ilgili detaylı açıklamalar:
https://www.associationforcoaching.com/page/HelpSupervision
Marie Faire’ye ulaşmak isterseniz:
http://www.thebeyondpartnership.co.uk/pages/going-beyond/the-beyond-team/marie-faire.php
Alıntı yapılan sözlerin orjinalleri :
The purpose of supervision is to ensure that the best interests of the Coachee and the Client are protected and to provide educative and restorative support to the coach. Myles Downey. AZQuotes.com
Supervision is an opportunity to bring someone back to their own mind, to show them how good they can be. Nancy Kline. AZQuotes.com.